Garanyi József életrajza

Garanyi József

Most az ünnep alkalmából, az egyik leghíresebb és legelismertebb beregszászi festőművészről, a 85. életévét ez év tavaszán betöltött Garanyi József életútjáról és munkásságáról szeretnénk néhány vázlatot bemutatni.

Garanyi József, bár Bátyún született 1921. március 16-án, igazi beregszászinak tartja magát, mivel még kis gyerekként – 4 éves korában költözött családjával városunkba. A Beregszászi Gimnázium tanulójaként tanulmányi versenyeken vett részt, az 1938-39-es tanévben elnyerte a gimnázium legjobb rajzolója díjat. Elmondása szerint építészmérnöknek készült, ám a háborús idők – mint oly sok más honfitársunk életébe, – az ő sorsába is beleszóltak, így csak 25-26 éves korától kezdett rendszeresen festeni – teljesen autodidakta módon. Ma már messze földön híresek és keresettek a Beregszász és környéke, Kárpátalja szépségeit bemutató tájképei, önarcképei és portréi, szebbnél szebb csendéletei, vagy a krími nyaralása során készült tengerparti képei. De városunkban ő volt az első, aki gyönyörű aktképekkel is elkápráztatta a művészetszerető nagyérdeműt.

– Fiatal koromban gyorsan ment a munka, rengeteget festettem – mondja. – Mikor a Krímen voltam, volt olyan nap, hogy öt képet is megfestettem. Emellett még rengeteg rendelés jött a párttól, különböző lózungokat kellett pingálnom oroszul, ukránul, magyarul. Ma már négy-öt nap is szükséges, hogy elkészüljek egy képpel. Hamar elfárad a szemem.

Ezzel arra utal a mester, hogy 1986-ban komoly betegségen esett át, majdnem teljesen elveszítette szeme világát. Végeredményben csak a jobb szemére lát – gyengén. De még így, gyenge látással, félig lebénult jobb lábbal, nehezen mozogva (húsz éve nem mozdult ki házából, csak egyszer, a sajnálatos módon fiatalon elhunyt kisebbik fia temetésekor), 85 évesen is alkot Garanyi József, a három évvel ezelőtt Életmű-díjjal is kitüntetett képzőművész.

– Most már nemigen tudok kimenni a természetbe – folytatja a mester. – Fiatal koromban rengeteg vázlatot készítettem. Most ezek alapján festegetek, vagy ha a feleségem behoz a kertből egy szép virágcsokrot, azt megfestem, télen pedig, ha van elég fény – gyümölcs-csendéleteket. A gyenge látásom miatt portrékat sajnos már nem tudok festeni.

Garanyi József három évvel ezelőtt egy 33 képéből álló kollekciót adományozott Beregszász városnak, melyből a Beregvidéki Múzeumban állandó kiállítás nyílt, melyet mindenki, így az ide látogató turisták is, bármikor megtekinthetnek.

Forrás: www.beregszasz.uz.ua

Kiállításai a teljesség igénye nélkül:

Egyéni kiállítás: 1986,1988,1990 Művészeti Ház, Beregszász

Válogatott csoportos kiállítások: 1957, 1961, 1967: ukrajnai köztársasági kiállítás, Művelődési Minisztérium kiállítóterme, Kijev 1974, Kárpátaljai Kortárs Művészek, Kassa.


Nincsenek megjegyzések: